مجله تهران سمعک

انواع عفونت گوش | علائم، راه های تشخیص و درمان آن

چرا گوش عفونت می کند؟

عفونت گوش

عفونت گوش یک حالت حاد و غیرطبیعی از حمله باکتریال به دستگاه شنوایی می باشد. اگر بخواهیم علمی تر بگوییم در واقع عفونت های گوش به شرایطی گفته می شود که به دنبال یک شرایط التهابی و حمله باکتریال و یا میکروبی، ترشحات گوش میانی بیشتر می شود و از پشت به پرده گوش فشار وارد می کند.

برای توضیح اینکه عفونت گوش به چه صورت رخ می دهد و باعث ایجاد چه شرایطی می گردد ابتدا باید به صورت کامل شما را با آناتومی گوش آشنا کنیم.

صدا از بیرون که می آید وارد کانال گوش می گردد و سپس از طریق کانال گوش به پرده گوش می رسد و پرده گوش این صدا را به گوش میانی انتقال می دهد. منشا اصلی عفونت گوش همین گوش میانی می باشد. گوش میانی در واقع وظیفه دارد تا صدایی که رسیده را به حلزون گوش برساند.

گوش میانی از طریق استخوانچه های خود این صدا را به گوش داخلی خواهد رساند و سپس این صدا به عصب می رسد و توسط فرد صدا شنیده می شود. در خلقلت انسان تمامی این کارها با سرعت بسیار باورنکردنی اتفاق می افتد و شنوایی شکل می گیرد. در بالا به فلش ها اگر نگاه کنید ما به آنها می گوییم مسیر انتقال صوت. هر اتفاقی در این مسیر بیافتد بدون شک باعث ایجاد کم شنوایی می شود.

برای دریافت پاسخ سوال، عفونت گوش چگونه اتفاق می افتد؟ به تصویر آناتومی گوش در زیر توجه کنید تا بصورت کامل درباره اینکه چگونه عفونت در گوش اتفاق می افتد برایتان توضیح دهیم:

چرا گوش عفونت می کند؟کلینیک تهران سمعک

در تصویر بالا مشاهده می کنید که لوله گوش یاهمان کانال گوش لوله ای هست که یک طرف آن بسته است یعنی یک طرف آن توسط پرده گوش بسته شده است. در تصویر بالا پرده گوش همان لایه سبز رنگ است. اگر در این لوله احتقان توسط جرم و آب اتفاق بیافتد باعث عفونت گوش می شود.

خود گرده گوش نیز ممکن است به دنبال احتقان یا بسته شدن کانال گوش دچار التهاب شود. اما مرکز اصلی و خانه عفونت های گوش را می توان گوش میانی نام برد. برای راحت تر شدن درک این موضوع بیایید انواع عفونت گوش را در این بلاگ از تهران سمعک بررسی کنیم.

انواع عفونت گوش

عفونت در گوش خارجی

در این نوع از بیماری کانال گوش دچار التهاب می گردد. به عنوان مثال ممکن است کمی جرم در کانال گوش باشد و آب نیز به داخل کانال راه پیدا کند مثلا ممکن است در طی حمام کردن و یا استخر رفتن می تواند اتفاق بیافد.

در اینجا آب و جرم باهم ترکیب می شوند و شرایط التهابی ایجاد می کنند و به دنبال آن عفونت شروع می گردد. ترشحاتی که در این حالت اتفاق می افتد شما را از وجود عفونت در کانال گوش آگاه می کند.

یکی دیگر از مواردی که بسیار می تواند باعث ایجاد عفونت در کانال گوش خارجی گردد، ضربه می باشد. ضربه به سر و یا ضربه به گوش باعث ایجاد شرایطی التهابی به نام عفونت ناشی از تروما می گردد. در این شرایط خون ریزی در کانال گوش اتفاق می افتد و بسیار خطرناک است زیرا می تواند به پرده گوش نیز برسد.

اگر خون ریزی در کانال گوش اتفاق بیافتد و با جرم گوش ترکیب گردد باعث ایجاد شرایط عفونی در کانال گوش می گردد که بسیار واضح نیز می باشد. در این حال به یک نکته بسیار مهم تر توجه کنید و آن خراش کانال گوش به دنبال ضربه است. ممکن است از ناحیه ای که خون ریزی اتفاق افتاده است مقداری باکتری وارد خون مجرا گردد و شرایط را کمی سخت کند.

 

بیشتر بخوانید: برای خرید سمعک نامرئی کلیک کنید.

 

عفونت در گوش میانی

گوش میانی یک بافت موکوزی دارد که چیزی شبیه به گلو است. دقت کرده اید که عفونت سیستم تنفسی فوقانی یا همان حلق و گلو چقدر شایع است. بافت گوش میانی هم شبیه بافت حلق می باشد. از طرفی در گوش میانی یک لوله ای است به نام لوله استاش که یک سر این لوله در گوش میانی است و یک سر دیگر آن در حلق.

یعنی ممکن است عفونت حلق از طریق این لوله به گوش میانی نیز برسد و یا برعکس عفونت گوش میانی از طریق این لوله به حلق بریزد. اما چگونه در گوش میانی عفونت رخ می دهد؟

  • اگر به هر دلیلی لوله استاش بسته شود، دیگر هوا بین گوش و حلق مبادله نمی شود و باعث می شود تا کانال گوش میانی دچار التهاب شود و عفونت رخ دهد. مثلا در بچه ها لوزه سوم باعث می شود تا لوله استاش بسته شود و به اصطلاح هوای داخل گوش میانی خفه گردد. حتما توجه داشته اید که وقتی سرما می خوریم گوشمان کیپ می شود. دلیل کیپ شدن گوش در هنگام سرما خوردن این می باشد که التهاب یا به اصطلاح باد کردن و ورم کردن گلو دهانه لوله استاش در حلق را مسدود می کند و دیگر هوای گوش میانی و حلق جابجا نمی گردد و لذا هوا در گوش میانی کیپ می شود و احساس کیپ شدن در گوش رخ می دهد. ادامه این شرایط باعث عفونت گوش میانی می گردد.
  • اگر یک شرایط التهابی و عفونی در حلق رخ دهد می تواند به سرعت از طریق لوله استاش به گوش میانی نیز برسد. التهاب و عفونت گلو را اگر در همان اول و شروع عفونت از بین ببرید دیگر کارتان به التهاب و عفونت در گوش میانی نمی کشد. یک اتفاق بسیار بزرگ تر نیز می تواند رخ دهد و آن پارگی پرده گوش است. وقتی التهاب در گوش میانی به اوج خود می رسد ممکن است از پشت به پرده گوش فشار وارد کند و باعث پارگی پرده گوش گردد. به تصویر زیر نگاه کنید.

تهران سمعک/ چرا گوش عفونت می کند؟

به تصویر بالا اگر با دقت نگاه کنید عفونت در گوش میانی آنقدر زیاد شده که از پشت پرده گوش فشار وارد کرده است و در نتیجه پرده گوش پاره شده است.

  • عفونت گوش میانی می تواند به دنبال ایجاد شرایط التهابی در کانال گوش نیز بوجود بیاید. مثل همان حالتی که گفتیم فرض کنید در استخر یا حمام آب آلوده وارد کانال گوش می شود و التهاب گوش خارجی اتفاق می افتد. گاهی این التهاب آنقدر وسعت پیدا می کند و آنقدر پیشرفت می کند که با پاره کردن پرده گوش به گوش میانی نیز می رسد و باعث عفونت در گوش میانی می گردد.
  • عفونت گوش میانی می تواند به دنبال پاره کردن پرده گوش نیز اتفاق بیافتد. یعنی با یک شی خارجی پرده گوش پاره شود و به دنبال آن باکتری ها به فضای مخاطی گوش میانی راه یابند و باعث انتقال التهاب گردند. به تصویر زیر نگاه کنید.

عفونت گوش میانی/ تهران سمعک

همانطور که می بینید گوش پاک کن تا داخل و آنطرف پرده گوش نفوذ کرده است. اگر این گوش پاک کن کثیف باشد ممکن است گوش میانی دچار عفونت گردد.

علایم عفونت گوش میانی به صورت کلی:

  • دردگوش
  • احساس کیپی در گوش
  • شنیدن صدای ضربان در گوش
  • ترشح بدبو در گوش
  • اختلال شنوایی

 

عفونت در گوش داخلی

عفونت گوش داخلی بسیار کمتر شایع هست اما ممکن است اتفاق بیافتد. گاهی به دنبال حمله ویروسی و یا انتقال باکتری ممکن است در گوش داخلی عفونت رخ دهد. عفونت در گوش داخلی بسیار خطرناک هست و می تواند باعث کم شنوایی شدید باشد. در بین تمام موارد گفته شود عفونت در گوش داخلی بسیار  خطرناک تر می باشد که خوشبختانه احتمال وقوع آن نسبت به دیگر موارد عفونت کمتر است.

علایم عفونت گوش داخلی:

  • درد شدید گوش
  • سرگیجه های بسیار زیاد
  • وزوز گوش
  • کم شنوایی شدید

توصیه بسیار مهم: در صورتی که دو یا سه مورد از علایم بالا را بطور همزمان داشتید سریعا به متخصص گوش مراجعه کنید زیرا پیشرفت عفونت گوش داخلی بسیار زیاد است و ممکن است در عرض چند روز گوش شما را فراگیرد.

علائم عفونت گوش در کودکان و بزرگسالان به مراتب متفاوت است. این علائم در برگسالان می تواند  شامل درد ناگهانی و مبهم گوش که منبع آن را نمی توانید درک کنید، حالت تهوع، احساس پر بودن و سنگینی گوش و کاهش شنوایی است.

در کوردکان نیز به دلیل ناتوانی در صحبت کردن با علائم فیزیکی می توان فهمید که کودک در چه ناحیه از بدن خود دارای درد است، در مورد عفونت در گوش ممکن است با کشیدن گوش، بدخوابی، تخلیه گوش، کاهش اشتها، گریه طولانی مدت در شب، تب و بی قراری خود را نشان دهد.

 

بیشتر بخوانید: آیا ارتباطی بین لکنت زبان و کم شنوایی وجود دارد؟

 

عفونت گوش

خطرات عفونت گوش

عوامل موثر در ابتلا به خطرات عفونت در گوش عبارتند از:

  • سن: کودکان بین 6 ماه تا 2 سال به دلیل اندازه و شکل شیپور استاش و به دلیل اینکه سیستم ایمنی آنها هنوز در حال رشد است بیشتر مستعد ابتلا به عفونت هستند. همچنین کودکان در محیط های گروهی در معرض عفونت های بیشتری مانند سرماخوردگی هستند.
  • تغذیه نوزاد: نوزادانی که از شیشه شیر می نوشند، به خصوص در حالت دراز کشیدن، نسبت به نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، بیشتر دچار عفونت گوش می شوند.
  • عوامل فصلی: عفونت های گوش بیشتر در پاییز و زمستان رخ می دهد. افراد مبتلا به آلرژی فصلی ممکن است در صورت بالا بودن تعداد گرده ها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت در گوش باشند.
  • کیفیت هوای محیط: قرار گرفتن در معرض دود تنباکو یا سطوح بالای آلودگی هوا می تواند خطر عفونت گوش را افزایش دهد.
  • شکاف کام: تفاوت در ساختار استخوان و عضلات در کودکانی که شکاف کام دارند ممکن است تخلیه شیپور استاش را دشوارتر کند و کودک دچار عفونت حاد گوش شود.

عوارض های احتمالی عفونت گوش

اکثر عفونت های گوش عوارض طولانی مدت ایجاد نمی کنند. اما عفونتی که بارها و بارها اتفاق می افتد می تواند منجر به عوارض جدی از جمله موارد زیر شود:

اختلال شنوایی: کم شنوایی خفیف که از علائم عفونت گوش است، مشکلی نسبتا شایع شناخته شده که با درمان عفونت کم شنوایی نیز درمان می شود. اما بعد از درمان عفونت هایی که بار ها و بارها رخ می دهد و ادامه دار است، احتمالا منجر به کاهش شنوایی شدیدتر باشد.

تاخیر در گفتار یا رشد کودک: اگر عفونت و شنوایی در نوزادان و کودکان نوپا به طور موقت یا دائم دچار اختلال شود، ممکن است در مهارت های گفتاری، اجتماعی و رشدی دچار تاخیر شوند.

گسترش عفونت: عفونت های درمان نشده یا عفونت هایی که به خوبی به درمان پاسخ نمی دهند می توانند به بافت های مجاور سرایت کنند. عفونت ماستوئید (برآمدگی استخوانی پشت گوش، ماستوئیدیت نامیده می شود)، این عفونت می تواند منجر به آسیب به استخوان و تشکیل کیست های پر از چرک شود. به ندرت، عفونت های جدی گوش میانی به سایر بافت های جمجمه، از جمله مغز یا غشای اطراف مغز (مننژیت) گسترش می یابد.

پارگی پرده گوش: بیشتر پارگی های پرده گوش در عرض 72 ساعت بهبود می یابند. در برخی موارد نیاز به ترمیم جراحی است.

انواع روش درمان عفونت گوش

از آنجایی که عفونت در گوش مشکلی شایع است، روش های درمان آن نیز در زندگی روزانه به چشم خیلی ها زده شده است. این روش ها هر چند ساده هستند اما تجربه نشان داده است که هر بار پاسخگو به درمان عفونت و درد گوش می شوند. این روش های درمانی عبارتند از:

  • تمیز کردن حرفه ای مجرای گوش (معمولاً باید از سرنگ زدن خود به خود به گوش خودداری شود.)
  • قطره گوش حاوی آنتی بیوتیک و استروئید (اگر عفونت شما منشا باکتریایی داشته باشد، موثر است.)
  • آنتی بیوتیک های خوراکی
  • قطره گوش حاوی داروهای ضد قارچ و استروئیدها (اگر عفونت منشأ قارچی داشته باشد.)
بیشتر بخوانید: در اکثر مواقع برای درمان عفونت های گوش نیاز به شستشو است. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زیر کلیک کنید.
شستشوی گوش چگونه است؟

 

جمع بندی

همانطور که در این وبلاگ از کلینیک شنوایی تهران سمعک مطالعه کردید، عفونت های موجود در گوش را نباید نادیده گرفت. عوارض و احتمالات این مشکل می تواند باعث مشکلات بزرگتری از جمله کیست گوش نیز باشد که باعث کاهش شنوایی و در برخی موارد از دست دادن کامل شنوایی می شود.

به همین جهت کلینیک ما و متخصصین نوشتن این وبلاگ را بسیار ارزشمند می دانند تا شما عزیزان را از احتمالات و عوارض این بیماری به صورت کامل آگاه کرده و از مشکلات جدی تر در آینده جلوگیری کنند.

روش های گفته شده در این وبلاگ را با دقت کامل خوانده و در صورت نیاز یادداشت کنید تا در صورت نیاز در دسترس باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره می توانید با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *