مجله تهران سمعک

پارگی پرده گوش چگونه رخ می دهد؟ | علائم و درمان آن 

پارگی پرده گوش چگونه رخ می دهد؟ | علائم و درمان آن 

تا به حال در مورد کم شنوایی و استفاده از سمعک صحبت کرده ایم و حال می خواهیم در مورد اصلی ترین عامل کم شنوایی که راه برگشتی برای آن وجود ندارد و همچنین هیچ سمعکی پاسخگو به آن محدوده از ناشنوایی نخواهد شد، صحبت کنیم. پارگی پرده گوش یکی از اصلی ترین عوامل برای از دست دادن شنوایی مخصوصا در نسل جدید می باشد. برای جلوگیری از این اتفاق و همچنین محافظت آن با کلینیک شنوایی تهران سمعک همراه باشید.

شناخت پرده گوش

قسمتی در گوش که گوش میانی و بیرونی را به هم متصل می کند، پرده گوش است که به پرده صماخ نیز می شناسید. این پرده به نازکی و آسیب پذیر بودن نیز شناخته می شود، در نتیجه مراقبت از آن را باید سهل نگیرید. اگر شناخت کاملی درباره پرده گوش و نحوه کار کردن آن برای شنوایی داشته باشید، از اهمیت این پرده کوچک برای شنوایی مطلع خواهید شد.

به صورت کلی مهم ترین عامل در شنوایی و مشکلات به وجود آمده در آن، پرده گوش می باشد. نحوه کار کردن پرده گوش اینچنین است که اصوات وارد شده به کانال گوش را دریافت می کند، هنگام دریافت این اصوات لرزه ای در پرده به وجود می آید که این لرزه باعث تحریک سه استخوان گوش میانی می باشد. سپس این پیام ها در قالب سیگنال صدا به گیرنده های گوش میانی در مغز می رسد و فرد به صدا واکنش می دهد. حال اگر پارگی پرده گوش رخ دهد، این اصوات قبل رسیدن به گوش میانی از بین می رود.

علاوه بر موارد گفته شده، پرده گوش در برابر عفونت های کانال گوش مانند سپری از گوش میانی محافظت می کند و مانع ورود عفونت های کانال گوش به گوش میانی می شود. حال بعد از شناخت پرده گوش برویم به مطالعه و دریافت اطلاعات کامل درباره چگونگی رخ دادن پارگی پرده گوش و نتایج آن که بسیار مهم و حیاتی هستند.

 

شناخت پرده گوش و چگونگی پارگی آن

 

منظور از پارگی پرده گوش چیست؟

با شناخت پرده گوش، خواهید فهمید که منظور از پارگی پرده گوش چیست. با رخ دادن این مشکل، تمام کارهایی که به لطف پرده گوش انجام می شدند  در نتیجه مختل خواهد شد و این اختلال در کار پرده گوش نیز منجر به کم شنوایی و یا ناشنوایی خواهد شد. هر گونه مشکل در داخل گوش از پارگی در پرده گوش منشا می گیرد که باید هر چه سریعتر به متخصص شنوایی مراجعه کرد.

در پارگی پرده گوش، انواج صوتی بدون گذشتن از فیلتر پرده گوش، مستقیما به گیرنده های گوش میانی و استخوان های کوچک آن می رسند و این حجم از صوت باعث از بین رفتن شنوایی به صورت غیر قابل برگشت می شود. پارگی هایی که در پرده گوش ایجاد می شند بر اساس کوچکی و بزرگی دارای عواقب هایی هستند که در ادامه مطالعه می کنیم.

بعد از شناخت پرده گوش و عواقبی که با پارگی آن رخ می دهد، به اهمیت آن پی ببرید و در صورت وجود هرگونی مشکل شنوایی و درد در گوش که می دانید مشکلات رایجی مثل درد دندان، سر درد و … نیست، به کلینیک شنوایی و متخصصین کار بلدی همچون کلینیک شنوایی تهران سمعک مراجعه کرده و گوش های خود را برای احتمال رخ دادن پارگی پرده گوش کنترل کنید. چرا که شنوایی یکی از مهم ترین ویژگی های بشر برای ادامه زندگی می باشد، پس از محافظت آن غافل نشوید.

 

دلایل پارگی پرده گوش

برای پارگی پرده گوش دلایلی وجود دارد که اطلاع از این دلایل و محافظت از گوش می تواند تا حدودی جلوی این اتفاق که منجر به کم شنوایی می شود را بگیرد. پس در این قسمت از وبلاگ کلینیک شنوایی تهران سمعک برای شناخت علت های به وجود آمدن پارگی در پرده گوش با ما همراه باشید. 

از جمله رایج ترین دلایلی که منجر به این اختلال در گوش می شود عبارتند از:

  1. عفونت کانال گوش: با انباشته شدن عفونت داخل کانال گوش، فشار هایی که این رسوب مواد سیال به پرده گوش وارد می کند، ممکن است باعث پارگی پرده گوش شود. مشکلات عفونی و پارگی در پرده گوش بیشتر در کودکان رخ می دهد.
  2. بیماری های مختلف: بیماری هایی مثل سل، اوتیت میانی حاد و مزمن که این نیز در کودکان بیشتر از بزرگسالان رخ می دهد.
  3. تغییرات فشار هوا: باروتروما یعنی آسیب هایی که بر اثر کاهش و افزایش فشار هوا در بدن رخ می دهد. این اختلال می تواند در فعالیت هایی مثل پرواز در هواپیما، غواصی، رانندگی در ارتفاعات زیاد و امواجی که از شوک الکتریسیته منشا می گیرند، باشد. در این مواقع گرفتگی هایی داخل گوش حس می شود که اگر این فشار ها از حد معمول بیشتر باشد، باعث پارگی پرده گوش می شود.
  4. وارد شدن ضربات شدید و جراحت: از آنجایی که پرده گوش بسیار نازک و آسیب پذیر است، هر گونه آسیب شدید و ناگهانی می توان  باعث پارگی آن شود. این آسیب ها عبارتند از استفاده گوش پاک کن، وارد شدن اشیای تیز مثل مداد به داخل کانال گوش که با پرده تماس داشته باشد، تصادفات شدید ناگهانی، شکستگی استخوان تمپورال و خیلی عوامل دیگر که می تواند زمینه را برای پارگی پرده گوش ایجاد کند.
  5. صداهای بلند و بالای محدوده صوتی: در بعضی موارد ممکن است فرد کم شنوا به دلیل قرار گرفتن در محیط هایی مثل جنگ که امواج صوتی خیلی بالایی دارد، پرده گوش خود را از دست بدهد. همچنین صداهای بلند می تواند علاوه بر آسیب به پرده گوش، حلزون گوش را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

 

پارگی پرده گوش و دلایل و علائم آن

بیشتر بخوانید: برای مطالعه قیمت سمعک کلیک کنید.

 

علائم پارگی پرده گوش

  1. درد گوش: اولین و شایع ترین علائمی که ممکن است در آسیب پرده گوش دیده شود، درد شدید گوش می باشد. این درد در محل پارگی به حدی شدید است که ممکن است در طول روز ادامه دار باشد و یا به صورت ناگهانی کم شده و بعدا شروع کند.
  2. ترشحات بیرون آمده از گوش: دومین علائم بعد از درد گوش، خروج مایعاتی در حد بسیار کم از داخل گوش است که این نیز ممکن است بوی خوب یا بدی داشته باشد. همچنین ممکن است این ترشحات در روبالشتی شما در طول شب لکه هایی ایجاد کند که در این صورت مراجعه به متخصص شنوایی خیلی مهم است.
  3. کم شدن شنوایی در گوش: گوشی که درد می کند، با کم شدن شنوایی و یا قطعی ناگهانی شنوایی دز آن نشانگر پارگی پرده گوش است. 
  4. زنگ زدن گوش (وزوز گوش): معمولا بیشتر افرادی که سابقه پارگی پرده گوش داشتند، از وزوز گوش شکایت می کردند که این نیز علائمی از کمتر شدن شنوایی به دلیل آسیب پرده گوش است.
  5. احساس سرگیچه: اگر پرده گوش آسیب دیده است، حلزون گوش نیز تحت تاثیر قرار می گیرد و از آنجایی که این استخوان در حفظ تعادل موثر است، باعث احساس سرگیجه خفیف در فرد آسیب دیده می شود.

 

درمان پارگی پرده گوش چگونه است؟

از آنجایی که وجود پارگی و شدت آن در هر فرد یکسان نیست، درمان آن نیز برای هر شخصی بر اثر شدت پارگی پرده گوش متفاوت می باشد. معمولا پزشک ها روش های متفاوتی را برای هر بیمار پیش می روند اما برخی توصیه ها وجود دارد که در درمان پارگی پرده گوش بهتر است بدانید. پس با در نظر گرفتن نکات و راه های گفته شده در ادامه، مراحل درمانی را که پزشکتان گفته و تایید کرده است باید پیش بروید تا به نتیجه مطلوب و درمان مشکل خود برسید.

در شروع درمان پارگی رخ داده در پرده گوش، اول از هر چیزی باید از وارد شدن آب به داخل گوش جلوگیری کنید چرا که وارد شدن آب باعث بدتر شدن شرایط پرده گوش می شود. بعد از احتیاط از این مورد، وارد نکردن اشیای خارجی مثل گوش پاک کن بسیار خطرناک است. در مورد جلوگیری از آب اگر متخصص شنوایی تاکید کرد باید بگوییم که از استخر و شنا نیز به مدت طولانی تا درمان پارگی پرده گوش باید دوری کنید. با احتیاط و رعایت این مراحل برویم به برخی روش های درمان گوش که عبارتند از:

  • تجویز کردن آنتی بیوتیک: این تجویز که توسط پزشک انجام می شود، باعث از بین رفتن عفونت ها شده و از آسیب بیشتر پرده صماخ جلوگیری می کند. این آنتی بیوتیک ها یا به صورت قرص تجویز می شود یا در صورت نیاز تزریق به بدن نیز ممکن است انجام شود.
  • پچ کردن گوش: در این روش که باید پزشک متخصص در صورت نیاز انجام دهد، پچ پزشکی را بر روی غشای نازک گوش قرار می‌دهند تا تشعشع غشا تغییر یافته و روند بهبودی زودتر باشد.
  • عمل جراحی: این روش بسیار نادر و معمولا در آخرین مرحله از درمان در صورت ترمیم نشدن با مراحل دیگر، انجام می شود. در این عمل برای ترمیم پارگی پرده گوش مواد عفونی را از گوش خارج می‌کنند و برای ترمیم نیز از بافت‌های دیگر بدن فرد به پرده صماخ پیوند می‌زنند.

در برخی موارد می توان در خانه نیز ترمیم پرده صماخ را انجام داد که البته در کلینیک تهران سمعک توصیه ما بر این است که بهترین کار مراجعه به پزشک و درمان طبق نظر او هست اما اگر شرایطی برای مراجعه نداشتید، با این روش ها درد پارگی پرده صماخ را می توانید تا حدودی کاهش دهید که در اولین راه درمان به استفاده از گرما اشاره می شود. در این روش یک حوله گرم شده چند بار در روز روی گوش قرار دهید تا حدودی از درد این پارگی در امان باشید.

 

جمع بندی

به صورت کلی درمان پارگی پرده گوش در طی چند هفته در صورت شدید نبودن، خود به خود ترمیم می شود اما باز شنوایی که از قبل بود را نخواهید داشت. در صورت مواجه با این مشکل در اسرع وقت به کلینیک شنوایی مراجعه کنید و در صورت نداشتن شرایط برای مراجعه، می توانید به صورت آنلاین از متخصصین شنوایی کلینیک شنوایی تهران سمعک کمک گرفته و راه و روشی که برای ترمیم باید پیش برید را بپرسید.

در بدترین شرایط ممکن برای درمان پرده صماخ نیاز به عمل جراحی خواهد بود که آن را نیز در این بلاگ توضیح داده ایم و در صورت انجام شدن توسط متخصصی با تجربه مشکلی نخواهد داشت. فقط همانطور که قبلا بیان کردیم، همان رسایی و شیوایی که از قبل این مشکل داشتید را دیگر نخواهید داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *